Foto ini beredar dalam laporan tentang budak lelaki yang didakwa membunuh adik tirinya di AS

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Satu foto telah dikongsi dalam pelbagai catatan Facebook yang mendakwa bahawa ia menunjukkan seorang budak lelaki berusia 15 tahun yang dituduh mencuri makanan dari sebuah kedai di Amerika Syarikat (AS). Dakwaan itu tidak benar. Foto itu telah muncul dalam laporan yang diterbitkan pada tahun 2012 mengenai seorang budak lelaki berusia 12 tahun yang dituduh membunuh adik tirinya di AS. 

Foto seorang budak lelaki di dalam bilik mahkamah telah dimuat naik pada 11 November 2021 di sini di Facebook, di mana ia telah dikongsi lebih daripada 2,100 kali.

Tangkapan skrin catatan yang mengelirukan, diambil pada 30 November 2021

 

Catatan Facebook yang panjang itu mengisahkan perbualan antara seorang hakim dan seorang budak lelaki berusia 15 tahun yang dituduh mencuri roti dan keju dari kedai untuk ibunya yang sakit dan tiada pekerjaan.

Sebahagian daripada keterangannya berbunyi: "Selepas perbualan dengan budak lelaki itu tamat, hakim mengumumkan keputusan:

"Mencuri terutamanya mencuri roti adalah jenayah yang sangat memalukan. Dan di sini kita semua bertanggungjawab atas jenayah ini. Semua orang dalam bilik mahkamah hari ini, termasuk saya, bertanggungjawab atas jenayah ini. Dengan cara ini semua orang di sini akan didenda $10 tiada siapa yang akan keluar dari sini tanpa memberi $10

“Hakim mengeluarkan nota $10 dari poketnya, mengambil pen dan mula menulis:

"Juga, saya mengenakan denda 10,000$ ke atas pemilik kedai kerana menyerahkan kanak-kanak yang kelaparan itu kepada pihak polis. Jika denda tidak dibayar dalam masa sejam, kedai akan kekal ditutup. ''

"Semua orang di sini meminta maaf kepada budak lelaki itu dan memberikannya $10 kembali. Hakim meninggalkan bilik mahkamah menyembunyikan tangisannya."

Foto itu telah dikongsi lebih daripada 3,100 kali setelah muncul dengan dakwaan serupa di Facebook di sini, sini dan sini.

Ia juga muncul dengan dakwaan serupa dalam bahasa Inggeris, bahasa Indonesia, bahasa Burma, bahasa Perancis dan bahasa Poland.

Walau bagaimanapun, dakwaan itu tak benar.

Carian imej terbalik di Google mendapati foto yang sama diterbitkan di sini, dalam laporan dari The Florida Times-Union, surat akhbar di bandar Jacksonville, pada 3 Januari 2012.

Laporan itu bertajuk: "Sekilas pandang pembunuhan akibat keganasan rumah tangga di Jacksonville pada tahun 2011."

Tajuk kecil laporan itu menjelaskan bahawa pada tahun itu, 15 peratus daripada 86 pembunuhan di Jacksonville, di negeri Florida, AS, berkaitan dengan keganasan yang berlaku antara ahli keluarga atau orang yang menjalinkan hubungan percintaan. 

Berikut rupa foto dalam laporan The Florida Times-Union:

Foto dalam laporan The Florida Times-Union

Keterangan foto itu berbunyi: "Pada 2 Jun, pihak berkuasa mengumumkan bahawa Cristian Juan Fernandez, 12, didakwa dengan pembunuhan tahap pertama, yang paling muda dalam sejarah Jacksonville. Dia didakwa memukul hingga mati adik tirinya yang berusia 2 tahun, David Galarraga.

"Galarraga meninggal dunia pada bulan Mac akibat patah tengkorak, otak berdarah dan lebam di mata kiri dan hidungnya. Keluarganya berkata dia mengalami kemalangan ketika bermain di gim hutan.

"Ibu Cristian, Biannela Marie Susana, 25, didakwa pada bulan April atas tuduhan pembunuhan yang bertambah teruk melalui kecuaian salah. Waran penahanannya menyatakan dia pulang ke rumah untuk mendapati Galarraga tidak responsif tetapi tidak menghubungi 911."

Berikut merupakan perbandingan tangkapan skrin antara foto dalam catatan yang mengelirukan (kiri) dan foto dalam laporan The Florida Times-Union (kanan):

Perbandingan tangkapan skrin antara foto dalam catatan yang mengelirukan (kiri) dan foto dalam laporan The Florida Times-Union (kanan)

Akhbar yang sama sebelum itu melaporkan pada 2 Jun 2011 bahawa Fernandez yang berusia 12 tahun bukan sahaja menghadapi tuduhan sebagai orang dewasa, tetapi juga menjadi orang termuda dalam sejarah bandar Jacksonville yang didakwa dengan pembunuhan tahap pertama. 

Gambar lain Fernandez di perbicaraannya diterbitkan oleh agensi berita The Associated Press pada September 2012 dan Februari 2013

Seperti yang dilaporkan oleh The Florida Times-Union dan media tempatan Action News Jax pada Januari 2018, Fernandez ditetapkan untuk dibebaskan dalam percubaan pada bulan itu, sebaik sahaja dia mencapai usia 19 tahun. Dia telah menjalani hukuman di penjara juvana selama tujuh tahun pada masa itu selepas mengaku bersalah atas tuduhan membunuh dan penderaan teruk, menurut laporan itu.

AFP sebelum ini pernah membongkar dakwaan serupa mengenai hakim Indonesia yang mengarahkan hadirin mahkamah membayar denda seorang nenek yang dituduh mencuri ubi kayu kerana kelaparan.