Pembetulan

Jika kami membuat kesilapan fakta dalam penerbitan, kami akan membetulkannya dan menambah nota di bahagian bawah penerbitan yang menerangkan perkara yang telah diubah dan tarikh pengubahsuaian. Rekod semua pembetulan yang diterbitkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dikekalkan di bawah.

Jika kesilapan adalah besar, kami akan mengeluarkan artikel dan meninggalkan penjelasan tentang kesilapan dan keadaan yang membenarkannya berlaku. Kami juga akan menerbitkan pembetulan sedemikian dalam saluran media sosial yang sama seperti yang asal, untuk memastikan ia dilihat secara meluas.

Apabila ralat telah dibuat dalam format yang tidak boleh disunting, seperti siaran media sosial tertentu, kami memadamkan siaran yang salah dan menerbitkan pembetulan dalam saluran yang sama.

Kami juga mencatat di bahagian bawah artikel kami sebarang kemas kini, penjelasan atau maklumat baharu yang telah ditambah selepas penerbitan.

Jika anda percaya kami telah membuat kesilapan fakta dalam penerbitan, sila hubungi halaman Hubungi Kami untuk memperincikan kesilapan yang didakwa dan bukti mengapa ia salah. Permintaan untuk pembetulan akan disiasat oleh pemeriksa fakta dengan berunding dengan editor serantau mereka. Kami menganggap bahawa permintaan yang aneh, tidak berasas, menghina, mengancam atau spam yang jelas diselaraskan tidak memerlukan jawapan daripada kami.

Jika anda percaya kami telah melanggar komitmen kami terhadap Rangkaian Piawaian Penyemakan Fakta Eropah (EFCSN) atau kod prinsip IFCN, anda boleh mengemukakan aduan melalui proses yang dijelaskan di sini.

Berikut adalah senarai pembetulan yang telah dibuat:

19 Januari 2023 Laporan ini telah dikemas kini untuk membetulkan petikan daripada catatan yang mengelirukan dalam perenggan ketiga. - Klik ke artikel
14 Oktober 2022 Artikel ini dikemas kini untuk membetulkan terjemahan produk "Gluten Free Meister". - Klik ke artikel
3 November 2021 Artikel ini dikemas kini untuk membetulkan terjemahan laporan berita mengenai penyerang kedua. - Klik ke artikel
4 Ogos 2021 Artikel ini dikemas kini untuk memperbetulkan tarikh penerbitan laporan AFP pada September 2016. - Klik ke artikel
25 Januari 2021: Kami mengganti laporan daripada The Paper dengan laporan daripada ETToday.

15 Mac 2021: Kami menyertakan komen dari seorang pegawai Indonesia.