Ini rakaman latihan di sekolah di Negeri Sembilan, bukan 'bapa berang anaknya dipukul'

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Video seorang lelaki memegang kayu dan menjerit di halaman sekolah telah ditonton puluhan ribu kali selepas dikongsi di pelbagai catatan media sosial dengan dakwaan palsu bahawa ia menunjukkan seorang bapa berhadapan dengan seorang guru yang memukul anaknya. Rakaman itu sebenarnya menunjukkan latihan keselamatan di sebuah sekolah di Seremban, di Negeri Sembilan, menurut pihak sekolah dan polis tempatan.

"Bapa berang anak dipukul, datang sekolah embak batang kayu..(sik pasti sekolah ney)," tulis catatan Facebook ini, yang dimuat naikkan pada 1 Februari 2023, di mana ia telah ditonton lebih daripada 57,000 kali.

Video berdurasi satu minit itu menunjukkan seorang lelaki yang memegang kayu berteriak dan berjalan di sekitar halaman sekolah, manakala seorang lagi bercakap dengannya, dan seperti sedang mencuba menenangkannya.

Tangkapan layar catatan keliru, diambil pada 9 Februari 2023

Video itu telah ditonton lebih daripada 128,000 kali selepas dikongsi dengan dakwaan serupa di Facebook di sini dan sini, dan di Twitter di sini.

Beberapa pengguna media sosial nampaknya percaya rakaman itu menunjukkan konfrontasi tulen di sebuah sekolah.

"Masalah nya cikgu tu pukul nya kaw... itu lh sebab bapak dia dtg.. mungkin ada smpai lebam ka,, berdarah ka..itu lh sebab," tulis satu komen.

"Ni la didikan anak2 skrg, tak dpt dirotan n dihukum, ada mak ayah yg mengamuk n saman sekolah," kata seorang lagi.

Tangkapan skrin komen pengguna Facebook

Laman berita Majoriti menggunakan tangkapan skrin daripada video itu dalam artikel bertajuk: "Anak dipukul, bapa mengamuk bawa kayu ke sekolah".

"KECOHdi mediasosial pada Selasa apabila seorang lelaki dilaporkan mengamuk di sebuah sekolah," kata artikel itu yang diterbitkan pada 31 January 2023.

"Difahamkan, amukan itu berpunca apabila anaknya dipukul oleh salah seorang guru yang mengajar di sekolah terbabit."

Laporan itu tidak memberikan masa atau lokasi kejadian yang dikatakan, dan mengatakan tidak jelas sama ada video itu "lakonan semata-mata".

Majoriti kemudian menerbitkan sebuah artikel berlainan yang menjelaskan bahawa rakaman itu menunjukkan latihan keselamatan.

Demonstrasi keselamatan

Carian imej terbalik dan carian kata kunci menemui video dan foto yang serupa dalam catatan Facebook SK Taman Warisan Puteri, sebuah sekolah di Seremban, di Negeri Sembilan.

Catatan yang diterbitkan pada 1 Februari 2023 itu berbunyi: "Latihan demonstrasi keselamatan: Latihan menghadapi orang mengamuk.

"Objektif: sebagai persediaan dan latihan kepada pelajar dan guru sekiranya kejadian ini berlaku di sekolah. Persediaan untuk bertindak menyelamatkan diri sekiranya kejadian berlaku di sekolah."

Salah satu video dalam siaran itu menunjukkan lelaki yang memegang kayu itu menjerit di halaman sekolah. Bunyi penggera kecemasan juga kedengaran di latar belakang.

Adegan dalam video yang dikongsi dengan konteks palsu (kiri) sepadan dengan yang terdapat dalam catatan Facebook SK Taman Warisan Puteri (kanan):

Perbandingan tangkapan skrin video yang dikongsi dengan konteks catatan palsu (kiri) dan video SK Taman Warisan Puteri (kanan)

Salah satu foto menunjukkan dua lelaki itu dalam pakaian yang sama seperti dalam video yang dikongsi dengan konteks palsu. Kapsyen foto itu berbunyi: "Guru menerangkan pada murid tentang bagaimana menyelamatkan diri jika berlaku perkara tidak diingini."

Berikut tangkapan skrin video yang dikongsi dengan konteks palsu (kiri) dan foto SK Taman Warisan Puteri (kanan):

Tangkapan skrin video yang dikongsi dengan konteks palsu (kiri) dan foto SK Taman Warisan Puteri (kanan)

AFP tidak dapat menemukan video asli rakaman yang dikongsi catatan palsu.

Sementara itu, dalam kenyataan yang disiarkan pada laman Facebook mereka pada 7 Februari 2023, Polis Daerah Seremban menepis khabar angin palsu bahawa rakaman itu menunjukkan lelaki mengamuk di sekolah itu.

“Orang ramai dinasihatkan agar tidak lagi membuat spekulasi dan kenyataan tidak berasas berkenaan video tersebut,” kata Polis Daerah Seremban, yang juga mengesahkan rakaman itu menunjukkan latihan demonstrasi keselamatan di SK Taman Warisan Puteri.

UtusanTV dan Kosmo turut menafikan dakwaan palsu itu.