Siaran kongsi dakwaan keliru tentang bantuan e-tunai bulanan untuk rakyat Malaysia

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Pelbagai siaran media sosial berkongsi dakwaan mengelirukan bahawa rakyat Malaysia berhak mendapat bantuan bulanan sebanyak 300 ringgit dalam bentuk tunai elektronik. Tuntutan adalah berdasarkan siaran blog clickbait. Kerajaan Malaysia telah menafikan dakwaan itu dengan mengatakan tiada bantuan kewangan sedemikian. Catatan blog sebenarnya menyebut skim bantuan kewangan untuk penduduk berpendapatan rendah di negeri Selangor.

Tuntutan itu dikongsi di sini pada 8 Februari 2023 di halaman Facebook dengan lebih daripada 9,100 pengikut.

Kapsyen catatan itu berbunyi: "BANTUAN E-TUNAI RM300 AUTOMATIK SETIAP BULAN: INI CARA DAFTAR DENGAN TELEFON MASING-MASING" dan turut memberikan pautan ke sebuah catatan blog yang menerangkan cara mendaftar untuk bantuan kewangan 300 ringgit.

Catatan itu juga berkongsi grafik dengan imej jata negara Malaysia di bahagian atas sebelah kanan, beserta teks berbunyi: "BANTUAN E-TUNAI RM300 / DAFTAR DENGAN TELEFON SAHAJA".

Tangkapan skrin siaran mengelirukan, diambil pada 28 Februari 2023

Tuntutan itu juga dikongsi di tempat lain di Facebook di sini, di TikTok di sini, di Telegram di sini dan di sini.

Bagaimanapun, dakwaan itu mengelirukan.

'Berita palsu'

Pada 20 Februari 2023, Kementerian Kewangan Malaysia menafikan di laman Facebook rasmi mereka bahawa tidak terdapat bantuan kewangan sedemikian.

Kapsyen siaran itu berbunyi: "Berita Palsu! Kementerian Kewangan (MOF) ingin menegaskan bahawa TIADA BANTUAN e-Tunai RM300 setiap bulan seperti yang telah ditularkan di Tiktok."

Turut disertakan ialah tangkapan skrin satu siaran yang mengelirukan, dengan cop merah yang berbunyi: "PALSU".

Imej yang sama turu disiarkan semula oleh Kementerian Komunikasi dan Digital pada hari yang sama.

Hanya di Selangor

Catatan media sosial itu berkongsi pautan ke artikel blog tentang bantuan tunai 300 ringgit, seperti ini, ini dan ini.

Walaupun tajuk utama artikel mencadangkan bahawa bantuan itu adalah untuk semua orang, isi semua artikel blog itu menyebutkan pemberian tunai itu adalah bahagian skim bantuan kewangan bernama "Bingkas," yang hanya terdapat di negeri Selangor.

Ia merupakan inisiatif yang diperkenalkan semasa pembentangan Belanjawan Negeri Selangor 2022, yang membolehkan penduduk tempatan yang memenuhi kriteria tertentu membeli barangan keperluan asas sehingga 300 ringgit melalui aplikasi e-dompet.

Sebahagian daripada syarat untuk skim Bingkas termasuk warganegara Malaysia yang dilahirkan di Selangor atau telah bermastautin di negeri itu lebih 10 tahun, mempunyai keluarga dengan tanggungan berumur 18 tahun ke bawah, dan mempunyai pendapatan isi rumah di bawah 3,000 ringgit sebulan.

Laman web Bingkas berkata bahawa susulan pandemik Covid-19, bantuan kewangan ini akan disalurkan kepada 30,000 keluarga penduduk Selangor untuk "meringankan beban kewangan rakyat" dan "membantu ketua-ketua keluarga untuk membeli barangan keperluan asas termasuk peralatan pendidikan bagi pelajar".

Penerima boleh membeli daripada senarai 17 barangan keperluan seperti beras, roti, minyak masak, barangan persekolahan dan perihal pendidikan.