Pakar kesihatan tolak dakwaan pisang tidak boleh dimakan bersama susu, tembikai atau kentang

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Pakar kesihatan menyangkal tips kesihatan yang tersebar di platform media sosial yang mendakwa susu, tembikai dan kentang tidak boleh diambil selepas memakan pisang. Video yang dikongsi telah ditonton jutaan kali. Pakar nutrisi berkata tiada asas saintifik terhadap dakwaan itu kerana apa yang penting adalah cara makanan itu diambil bagi memastikan ia mampu memberi nutrisi tambahan kepada badan.

"3 makanan yang tidak sesuai dimakan bersama pisang," tulis kapsyen dalam catatan Instagram ini. "Kadang-kadang makanan yang berkhasiat, bila digabungkan bersama jadi tak baik pula."

Catatan bertarikh 9 Januari 2023 itu memuat naik sebuah video yang telah ditonton lebih 1.2 juta kali.

Dalam klip video berdurasi 29 saat itu, seorang wanita mendakwa jika susu diminum selepas makan pisang, ia boleh melambatkan proses penghadaman dan pencernaan.

Wanita itu juga berkata bahawa pengambilan pisang bersama kentang boleh menyebabkan hiperpigmentasi manakala pengambilan pisang bersama tembikai boleh menyebabkan cirit-birit kerana kedua-duanya adalah buahan “sejuk”.

Tangkapan skrin catatan keliru, diambil pada 1 Mac 2023

Wanita yang kerap berkongsi tips kesihatan kepada ratusan ribu pengikut media sosialnya itu memuat naikkan video yang sama di akaun Tiktoknya di sini, di mana rakaman itu telah ditonton lebih daripada 7.2 juta kali.

Video itu telah ditonton lebih daripada 220,000 kali selepas ia turut dikongsi di Facebook dan Twitter.

Influencer TikTok lain juga berkongsi nasihat yang sama di sini, sini dan sini, di mana video mereka mendapat lebih daripada 2.6 juta tontonan.

Tiada asas saintifik

Dr Tee E Siong, presiden Persatuan Pemakanan Malaysia, berkata tiada sebab mengapa pisang tidak boleh dinikmati bersama susu, tembikai atau kentang.

"Seperti yang kita tahu, pisang dan susu amat baik untuk kesihatan dan memakan kedua -duanya akan memberi nutrien tambahan kepada badan," katanya kepada AFP. "Begitu juga dengan tembikai dan kentang."

Pakar kesihatan lain turut melontarkan pandangan yang sama dan berkata bahawa pengambilan pisang bersama susu mampu memberikan nilai nutrisi tambahan.

Dr Sareena Hanim Hamzah, pensyarah kanan di Fakulti Sukan dan Sains Eksesais di Universiti Malaya, berkata tips yang dikongsi dalam video tersebut adalah tidak berasas.

"Istilah 'buahan panas dan sejuk' tidak wujud dalam sains, kecuali dalam perubatan tradisional," katanya kepada AFP.

"Bahan makanan yang disebutkan boleh dimakan bersama dan apa yang penting ialah bagaimana ia diambil."

Beliau mengesyorkan memilih makanan segar daripada makanan yang diproses, seperti buahan, kentang rebus atau susu segar berbanding pisang goreng, jus tembikai dicampur gula, kentang goreng atau susu pekat.