Video disunting putar belit kenyataan CEO Pfizer di Forum Ekonomi Dunia

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Sebuah video telah ditonton puluhan ribu kali selepas dimuat naik dengan dakwaan salah bahawa Albert Bourla, ketua pegawai eksekutif (CEO) Pfizer, berkata bahawa syarikat gergasi farmaseutikal Amerika itu merancang mengurangkan populasi dunia kepada separuh pada tahun 2023. Video ini ternyata telah disunting. Klip video asal memperlihatkan Bourla mengatakan bahawa Pfizer merancang untuk mengurangkan jumlah orang yang tidak mampu membeli ubat kepada separuh.

Video berdurasi sembilan saat itu telah ditonton lebih 109,000 kali sejak dimuat naik di TikTok di sini pada 28 Januari 2023.

Video tersebut memaparkan Albert Bourla, ketua pegawai eksekutif Pfizer, berucap semasa mesyuarat tahunan Forum Ekonomi Dunia (WEF) di bandar Davos, Swiss, pada 25 Mei 2022.

Dalam klip tersebut, Bourla terdengar berkata: "Tahun 2023, kami akan mengurangkan jumlah manusia di dunia sebanyak 50 peratus. Saya fikir hari ini impian telah menjadi kenyataan."

Di bahagian bawah video, terlihat teks yang berbunyi: "(Pada 2023, kami akan mengurangkan bilangan orang di dunia 50%)

"CEO Pfizer Albert Bourla (Yahudi)."

Tangkapan skrin catatan mengelirukan, diambil pada 17 Mac 2023

Klip itu telah ditonton 2,200 kali setelah turut dikongsi bersama dakwaan serupa di catatan TikTok ini, Facebook ini dan Telegram ini.

Catatan serupa juga dikongsikan oleh pengguna media sosial di Australia, Indonesia dan Amerika Syarikat.

Video disunting

AFP menemukan video asal ucapan Bourla dimuat naikkan di akaun rasmi WEF di YouTube pada 25 Mei 2022, dengan tajuk: "Perbualan bersama Albert Bourla, CEO Pfizer | Davos | #WEF22".

Dalam video tersebut, Bourla dilihat sedang berdiskusi bersama Klaus Schwab, pengasas dan pengerusi eksekutif WEF.

Video yang beredar pada catatan mengelirukan itu memetik kata-kata Bourla yang bermula pada minit 2:51 dalam video tulen.

Dalam video asal, Bourla boleh didengari berkata: "Tahun 2023, kami akan menurunkan jumlah orang di dunia ini yang tidak mampu membeli ubat kami kepada 50 peratus. Saya fikir hari ini impian telah menjadi kenyataan."

Dalam video mengelirukan, kata-kata "yang tidak mampu membeli ubat kami" telah dikeluarkan.

Di bawah adalah tangkapan skrin video dalam catatan yang mengelirukan (kiri) dan video tulen WEF (kanan):

Tangkapan skrin video dalam catatan yang mengelirukan (kiri) dan video tulen WEF (kanan)

Video tulen yang berdurasi 33 minit 15 saat itu adalah rakaman live stream dan turut dikongsikan di laman web WEF.

Pada saat itu, Bourla berbicara tentang rancangan Pfizer untuk menjual ubatan yang telah dipatenkan atas dasar bukan untuk keuntungan kepada negara-negara termiskin di dunia.

Rancangan Pfizer yang diungkapkan Bourla dalam acara WEF itu dilaporkan AFP pada hari yang sama.

Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal dan Uganda merupakan antara negara pertama yang menerima manfaat daripada inisiatif ini.

Pada minit 3:29 dalam video asal, Bourla berkata: "Kami tidak memasukkan kesemua wang kajian yang diperlukan untuk mencipta ubatan, kesemua [kos] perundangan yang diperlukan untuk membuat kontrak, atau semua kos pentadbiran, kesemuanya yang kadang kala ditambah ... tidak akan ditambah dalam situasi ini. Hanya kos pembuatan dan penghantaran [yang akan dimasukkan]."

Bourla dan Pfizer, pembuat salah satu vaksin Covid-19, sering menjadi sasaran berita palsu semasa pandemik Covid-19.

AFP sebelum ini menafikan dakwaan salah mengenai status vaksinasi Bourla dan keselamatan vaksin Covid-19 Pfizer di sini dan sini.

Terjemahan dan adaptasi
COVID-19 VAKSIN