Catatan berkongsi tuntutan palsu tentang 'bantuan RM480 untuk suri rumah'

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Dakwaan palsu bahawa suri rumah berhak mendapat bantuan tunai sebanyak RM480 telah dikongsi berulang kali di pelbagai catatan media sosial. Walaupun beberapa catatan merujuk kepada skim sebenar di mana kerajaan akan memasukkan wang ke dalam akaun KWSP suri rumah yang layak untuk menggalakkan mereka membuat caruman sukarela, mereka perlu membuat pembayaran sebelum bantuan itu diberikan. Bantuan itu juga bukan bayaran tunai. Pada akhir Mac 2023, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memberitahu AFP bahawa skim insentif tersebut "telah ditangguhkan hingga dimaklumkan kelak".

Tuntutan itu telah dikongsi di sini pada 11 Februari 2023 di TikTok dan telah dilihat lebih 632,000 kali.

Video berdurasi 15 saat itu menunjukkan imej seorang wanita dan dua kanak-kanak, dengan teks berbunyi: "Permohonan Bantuan Suri Rumah RM480".

Imej di video juga mengandungi jata Malaysia dan logo inisiatif "Malaysia Madani".

Teks pelekat bertulis: "Bantuan Suri Rumah 2023", manakala kapsyen mengulangi apa yang dikatakan dalam video.

Tangkapan skrin siaran mengelirukan, diambil pada 27 Mac 2023

Tuntutan itu turut dikongsi di TikTok di sini dan di sini, di mana rakaman itu telah ditonton lebih daripada 372,000 kali.

Tuntutan serupa telah dikongsi di Facebook di sini, di sini dan di sini.

Beberapa siaran yang mengelirukan berkongsi pautan ke artikel blog tentang bantuan yang dikatakan, seperti ini, ini dan ini.

Walau bagaimanapun, pihak kerajaan berkata ia tidak menawarkan bantuan sedemikian.

'Berita palsu'

Kementerian Kewangan menyebut tuntutan itu dalam catatan TikTok sebagai "berita palsu" di Facebook pada 2 Mac 2023.

"Berita Palsu! Kementerian Kewangan (MOF) ingin menegaskan bahawa TIADA BANTUAN SURI RUMAH 2023 sebanyak RM480 seperti yang telah ditularkan di Tiktok," kata kementerian di laman Facebooknya.

Turut disertakan ialah tangkapan skrin satu siaran yang mengelirukan, dengan cop merah yang berbunyi: "PALSU".

Imej yang sama turu disiarkan semula oleh Kementerian Komunikasi dan Digital pada hari yang sama dengan penjelasan yang sama.

Walaupun semua tajuk artikel blog mencadangkan "bantuan untuk suri rumah", kandungan artikel blog tersebut menyebut "i-Suri", yang ialah sebahagian daripada skim simpanan persaraan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Insentif Suri, atau i-Suri, dilancarkan oleh Wan Azizah Wan Ismail -- yang ketika itu berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri dan menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat -- pada Ogos 2018, semasa pentadbiran Perdana Menteri Mahathir Mohamad.

Walaupun pekerja dan syarikat diwajibkan mencarum kepada KWSP setiap bulan, program i-Suri menggalakkan suri rumah dan ibu tunggal yang termasuk dalam pangkalan data kemiskinan nasional (eKasih) kerajaan membuat caruman sukarela ke akaun KWSP mereka sendiri.

Menurut laman web KWSP, kerajaan akan mendepositkan RM40 ke dalam akaun KWSP mereka yang telah mendaftar untuk i-Suri dengan caruman sekurang-kurangnya RM5 setiap bulan.

Bagaimanapun, pada 24 Mac 2023, KWSP memberitahu AFP bahawa program i-Suri "telah ditangguhkan hingga dimaklumkan kelak".