Bill Gates tidak menamatkan wawancara apabila ditanya tentang vaksin; video telah dimanipulasi

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Pengasas Microsoft dan dermawan Amerika, Bill Gates, tidak secara tiba-tiba menamatkan temu bual selepas ditanya mengenai sokongan beliau terhadap vaksin Covid-19, bertentangan seperti yang ditampilkan video yang telah ditonton puluhan ribu kali di media sosial. Beberapa butiran menunjukkan rakaman itu telah dimanipulasi menggunakan kecerdasan buatan (AI). Dialog itu tidak dipaparkan dalam wawancara asal televisi Australia dengan Gates.

Video berdurasi satu minit 38 saat itu dikongsi di TikTok di sini pada 9 Mac 2023, di mana rakaman itu telah ditonton lebih daripada 1,300 kali.

Teks di klip berkenaan bertulis: "Bill Gates diasak dgn soalan bertubi tubi".

Sementara kasyen catatan itu berbunyi: "Gates tidak dapat menjawab apa dia buat? Lawak...'that not how the world work'

"Jd dia nak dunia ini ikut telunjuk jari dia saja? / Dia fikir dia siapa?"

Dalam video itu, seorang wartawan TV nampaknya mengajukan soalan bertubi-tubi terhadap dermawan jutawan Amerika Bill Gates tentang advokasinya berhubung vaksin Covid-19: "Bagaimana perasaan anda sekarang apabila semakin jelas bahawa ubat yang anda promosikan, hasil pelaburan anda sehingga menghasilkan berbilion-bilion dolar, ... telah menyebabkan banyak kecederaan, kesan sampingan dan kematian?"

Gates seolah-olah memberikan respons defensif dan menamatkan temu bual secara tiba-tiba, dengan berkata: "OK, itu sudah cukup. Temu bual ini tamat."

Tangkapan skrin catatan mengelirukan, diambil pada 21 Mac 2023

Video itu telah ditonton lebih daripada 21,800 kali selepas dikongsi bersama dengan dakwaan serupa dalam catatan TikTok lainnya, seperti ini, ini dan ini.

Catatan serupa juga tular dalam bahasa Inggeris, bahasa Portugis, bahasa Sepanyol, bahasa Itali dan bahasa Romania.

Bagaimanapun, klip itu serta-merta menimbulkan syak wasangka kerana suara Gates dan wartawan tidak bertepatan dengan pergerakan bibir mereka.

Perbualan mesra

Logo "7/30" muncul di penjuru kanan sebelah atas skrin.

AFP menjalankan carian untuk kata kunci "Bill Gates" dan "7/30" dan mendapati wawancara tulen antara Gates dan penyampai yang sama, Sarah Ferguson, telah dimuat naikkan Australia Broadcasting Corporation (ABC) News di YouTube pada 31 Januari 2023.

Video berdurasi hampir 13 minit itu, bertajuk: "Bill Gates mengadu kepada syarikat teknologi tentang teori konspirasi COVID-19 yang 'kelakar' | 7.30".

"7.30" ialah program hal ehwal semasa waktu malam dari ABC News.

Video temu bual itu juga diterbitkan di laman web ABC News pada 30 Januari 2023.

Tontonan keseluruhan segmen tulen menunjukkan Gates dan Ferguson tidak mengatakan perkataan yang dikatakan seperti yang ditunjukkan dalam video yang mengelirukan.

Dalam rakaman yang mengelirukan itu, Ferguson kononnya memulakan temu bual dengan bertanya: "Jadi Encik Gates, dengan kata-kata anda sendiri, apakah yang telah anda sumbangkan kepada dunia?"

Gates kononnya menjawab bahawa dia mencipta "sistem pengendalian komputer paling popular di dunia", dan penyampai itu menjawab: "Sudah tentu, tetapi seperti yang kita semua tahu, sebenarnya bukan anda yang menciptanya."

Baik dialog ini mahupun perbualan berikutnya tidak muncul dalam temu bual ABC, termasuk pertanyaan mengenai vaksin Covid.

Kebanyakan pertukaran sebenar antara Gates dan Ferguson berkisar tentang peranan yang boleh dimainkan oleh Australia dalam menangani perubahan iklim, penyebaran kandungan palsu di media sosial, dan pembiayaan Gates telah menyumbang kepada penyelidikan tentang vaksin dan kecerdasan buatan.

Pada akhir program, kedua-dua mengucapkan selamat tinggal dengan mesra, tidak seperti babak akhir video yang mengelirukan.

Kecerdasan buatan (AI)

Klip media sosial itu nampaknya telah dibuat menggunakan kecerdasan buatan, kata Bruno Sartori, wartawan dan pakar dalam deepfake, kepada AFP.

Video sebegitu mengubah suai wajah dan suara, membuatkan orang kelihatan mengatakan perkara padahal mereka tidak berbicara hal itu.

Satu lagi versi video telah disiarkan ke TikTok pada 8 Mac 2023 dengan kapsyen: "Betapa bahayanya AI" dan disertakan tanda pagar berbahasa Inggeris, iaitu #artificialintelligence dan #ai.

“Ia adalah kandungan palsu, tetapi benar-benar realistik, seperti suara dan wajah seseorang,” kata Sartori.

Beberapa aspek rakaman itu adalah tanda utama bahawa ia adalah palsu, tambahnya. "Kualiti rendah, untuk menyembunyikan ketidaksempurnaan, dan pergerakan bibir tidak disegerakkan dengan betul dengan ucapan dalam petikan tertentu."

AFP juga telah menafikan dakwaan tak benar dan mengelirukan tentang Gates, serta dakwaan palsu yang dibuat menggunakan kecerdasan buatan (AI) di sini dan di sini.

Terjemahan dan adaptasi
COVID-19 VAKSIN BILL GATES