Catatan palsu dakwa hanya dua media buat liputan lawatan PM Anwar di Arab Saudi

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Tersebar di pelbagai catatan media sosial satu dakwaan palsu bahawa lawatan rasmi Perdana Menteri Anwar Ibrahim di Arab Saudi di bulan Mac 2023 hanya mendapat liputan dua media. Hakikatnya, empat organisasi media Malaysia melaporkan perjalanan rasmi itu. Sekurang-kurangnya dua organisasi media Arab Saudi menyiarkan laporan lawatan Anwar di negara Timur Tengah itu pada setiap hari.

Foto Perdana Menteri Anwar Ibrahim duduk bersama dua menteri pada sidang media dimuat naik dalam catatan Facebook ini pada 25 Mac 2023. Dalam gambar itu terdapat dua mikrofon di atas meja, yang dibulatkan dengan warna merah.

“Sidang media di Arab Saudi ada dua mic media saja atas meja?” tulis kapsyen di catatan itu. “Hang kata hang power, takkan dua media saja cover di luar negara? Nih dah level ADUN UMNO buat sidang media ni.."

Catatan itu telah dikongsi lebih daripada 190 kali.

Tangkapan skrin catatan mengelirukan, diambil pada 18 April 2023

Dakwaan itu dikongsikan beberapa hari selepas Anwar tiba di Arab Saudi pada 22 Mac 2023 untuk lawatan rasmi tiga hari (pautan arkib).

Pihak pembangkang menyifatkan lawatan sulung Anwar sebagai perdana menteri ke kerajaan Timur Tengah itu sebagai satu kegagalan kerana beliau tidak berjaya bertemu dengan Raja Salman dan perdana menteri Arab Saudi, Putera Mahkota Mohammed bin Salman (pautan arkib). Menurut Ahmad Farhan Fauzi, setiausaha akhbar Anwar, ketiga pemimpin itu tidak sempat berjumpa disebabkan konflik dengan jadual.

Catatan Facebook dengan dakwaan yang sama turut muncul di sini.

Foto yang sama juga dikongsi bersama dakwaan serupa dalam catatan TikTok ini, ini, ini dan ini, yang telah mendapat perkongsian lebih daripada 300 kali dan ditonton lebih daripada 136,000 kali.

Beberapa catatan, seperti di Facebook dan di TikTok, turut mendakwa media Arab Saudi tidak membuat liputan mengenai lawatan Anwar.

Bagaimanapun, semua dakwaan tersebut adalah palsu.

Carian imej terbalik Google mendapati foto itu diambil oleh Bernama semasa sidang media yang dihadiri Anwar pada 25 Mac 2023, hari terakhir beliau di Arab Saudi.

Kapsyen foto itu berbunyi: "Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang media sempena lawatan rasmi ke Arab Saudi. Turut hadir Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir (kiri) dan Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil."

Tangkapan skrin laporan Bernama

Imej itu turut diterbitkan dalam laporan New Straits Times mengenai sidang akhbar tersebut, yang ditulis oleh wartawannya yang berada di Jeddah pada waktu itu (pautan arkib).

Tunku Nashrul Tunku Abaidah, setiausaha akhbar Anwar, menjelaskan bahawa sidang media itu hanya terhad kepada media Malaysia yang mengikuti perjalanan rasmi perdana menteri ke Arab Saudi. Antaranya adalah Bernama, RTM, TV3 dan New Straits Times.

"Yang guna mikrofon ialah media yang ada TV sahaja seperti RTM dan TV3," katanya kepada AFP pada 17 April 2023. "Bernama dengan New Straits Times tulis artikel, jadi memanglah tak ada mikrofon mereka di situ."

Rakaman sidang media itu disiarkan oleh RTM di sini (pautan arkib) dan TV3 di sini (pautan arkib) pada 25 Mac 2023.

Lawatan tiga hari itu turut mendapat liputan harian oleh media Arab Saudi seperti Saudi Press Agency (SPA) dan akhbar bahasa Inggeris Arab News -- bertentangan dengan dakwaan dalam beberapa catatan media sosial.

Liputan SPA boleh didapati di sini, sini dan sini (pautan arkib di sini, sini dan sini).

Laporan Arab News boleh dibaca di sini, sini, sini dan sini (pautan arkib di sini, sini, sini dan sini).

Arab News turut menyiarkan salah satu laporannya di halaman Facebook mereka pada 23 Mac 2023.