PAS tidak keluarkan kenyataan 'mengumumkan Abdul Hadi Awang sebagai PM akan datang'

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Parti Islam Se-Malaysia telah menolak kenyataan palsu yang dikongsi berulang kali di Facebook dan Twitter yang seolah mengumumkan bahawa Abdul Hadi Awang, presiden PAS, akan menggantikan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri. Dakwaan palsu itu tersebar dalam talian berikutan spekulasi bahawa parti-parti pembangkang cuba menjatuhkan Anwar. Sehingga tarikh 25 Mei 2023, Anwar masih kekal sebagai perdana menteri.

Kenyataan media palsu itu telah dikongsi di sini di Facebook pada 6 Mei 2023, dengan keterangan catatan berbunyi: "PAS dah cukop jumeloh?? / Tahniah Hadi Awang / Bakal PM kitaaaaa".

Dalam kenyataan media bertarikh 4 Mei 2023 itu terlihat kepala surat dan logo untuk Parti Islam Se-Malaysia (PAS). Tajuk kenyataan itu berbunyi: "KENYATAAN MEDIA / SOKONGAN TERHADAP YB TAN SRI TUAN GURU HAJI ABDUL HADI AWANG / AHLI PARLIMEN MARANG SEBAGAI PERDANA MENTERI MALAYSIA.

“PAS ingin memaklumkan bahawa telah diterima menghadap Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong esok untuk menyerahkan afidavit daripada 115 Ahli Parlimen bagi menyokong Abdul Hadi Awang, Ahli Parlimen Marang, sebagai Perdana Menteri Malaysia."

Presiden PAS Abdul Hadi Awang adalah juga ahli parlimen Marang, di negeri Terengganu (pautan arkib di sini dan sini).

Kenyataan itu diakhiri dengan nama setiausaha agung PAS, Takiyuddin Hassan, seolah beliau mengeluarkan kenyataan itu (pautan arkib).

Tangkapan skrin siaran mengelirukan, diambil pada 17 Mei 2023

Dakwaan serupa turut dikongsi di sini dan di sini di Facebook bersama imej Abdul Hadi, dengan ucapan tahniah kepada ahli politik itu kerana beliau telah menjadi "perdana menteri Malaysia ke-11".

Gambar yang sama turut dikongsi di Twitter di sini dan di sini.

Kenyataan itu diedarkan berikutan khabar angin bahawa parti pembangkang cuba menggulingkan Perdana Menteri Anwar Ibrahim (pautan arkib).

Sebagai kenyataan balas, Anwar menyifatkan mereka yang cuba menjatuhkan kerajaan sebagai "mengigau" (pautan arkib).

Sebelumnya, pada Mac 2023, Abdul Hadi berkata bahawa pakatan pembangkang mengekalkan "hak untuk merancang" untuk menjatuhkan kerajaan, sama ada melalui "undi tidak percaya, akuan berkanun dan penyokong menarik balik sokongan mereka" (pautan arkib).

Walau bagaimanapun, tuntutan itu adalah palsu.

Kenyataan rekaan

Pada 4 Mei 2023, Takiyuddin, setiausaha agung PAS, berkata di laman Facebooknya bahawa pihaknya tidak mengeluarkan kenyataan palsu itu (pautan arkib).

"Kenyataan Media bertajuk 'Sokongan Terhadap YB Tan Sri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang Ahli Parlimen Marang Sebagai Perdana Menteri Malaysia' yang sedang tular pada masa ini adalah palsu dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak yang disebutkan," tulisnya.

Catatan Takiyuddin memuat naikkan tangkapan skrin siaran yang mengelirukan itu, dengan cop merah yang bertulis: "PALSU".

PAS juga menyiarkan tangkapan skrin dan kapsyen yang sama di laman Facebook rasmi merekta pada hari yang sama (pautan arkib).

Kerajaan semasa

Sehingga 25 Mei 2023, Anwar, yang dilantik pada November 2022, masih kekal sebagai perdana menteri (pautan arkib ini dan ini).

Jika parti pembangkang mahu menggantikan perdana menteri, mereka boleh memfailkan usul undi tidak percaya semasa persidangan parlimen (pautan arkib). Sidang parlimen semasa bermula pada 22 Mei 2023.

Pihak berkenaan kemudiannya mesti menghadap Yang di-Pertuan Agong dalam usaha untuk membuktikan mereka telah memperoleh majoriti untuk membentuk kerajaan baharu. Mereka kemudiannya mesti menunggu keputusan Yang di-Pertuan Agong sebelum membuat sebarang pengumuman mengenai pertukaran perdana menteri (pautan arkib).

Profesor Sivamurugan Pandian, penganalisis politik di Universiti Sains Malaysia, memberitahu AFP bahawa Anwar kekal dalam keadaan kukuh untuk menamatkan penggal pertamanya selama lima tahun sebagai perdana menteri (pautan arkib).

"Anwar boleh melengkapkan penggal pertama melainkan usaha berterusan dilakukan untuk tumbangkan kerajaan walaupun Akta Anti Lompat Parti mengikat wakil rakyat," katanya (pautan arkib).

Pilihan raya kecil akan diadakan sekiranya ahli parlimen berhenti atau berpaling tadah ke parti politik lain (pautan arkib).

Undang-undang anti lompat parti, yang berkuat kuasa pada Oktober 2022, akan menghalang ahli parlimen yang dipilih daripada berpaling tadah ke parti politik lain selepas memenangi kerusi.

Bagaimanapun, parti politik masih dibenarkan untuk menukar gabungan -- hal ini berlaku pada 2020, yang membawa kepada kejatuhan kerajaan di bawah Perdana Menteri Mahathir Mohamad (pautan arkib).