Kenyataan palsu dakwa Agong murka dengan kes rasuah melibatkan pegawai tinggi kerajaan

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Satu kenyataan palsu didakwa dikeluarkan oleh Istana Negara telah dikongsikan di beberapa grup Facebook yang mempunyai puluhan ribu ahli. Kenyataan itu mendakwa Yang di-Pertuan Agong murka dengan "sikap sambil lewa" Kerajaan Perpaduan kerana gagal menangani kes rasuah membabitkan dua pegawai tinggi kerajaan. Pihak istana telah menafikan mengeluarkan kenyataan itu dan ia juga tidak dipaparkan di laman web rasmi Istana Negara. Kedua-dua pegawai tinggi yang dipetik dalam kenyataan palsu itu tidak terlibat atau didakwa dalam mana-mana kes rasuah.

Dakwaan itu dikongsi di sini di Facebook pada 18 April 2023, dalam grup yang mempunyai lebih 57,000 ahli.

Imej yang dikepilkan bersama menunjukkan kenyataan daripada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang mengandungi kepala surat Istana Negara (pautan arkib).

"Perkhidmatan awam semakin nazak, rasuah kini berada di tahap yang sangat menggusarkan. Ianya telah menjadi rahsia umum negara ini,” tulis kapsyen pada catatan itu.

"Manakan tidak, KSN dan KPPA yang merupakan penjawat awam terkanan dan tertinggi kerajaan pun merupakan pengamal tegar budaya rasuah."

Kenyataan itu membuat beberapa dakwaan, antaranya Ketua Setiausaha Negara (KSN) Mohd Zuki Ali telah menyalah gunakan kuasa beliau melalui Kementerian Sumber Manusia dan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) "melibatkan jumlah wang rakyat puluhan juta" ringgit (pautan arkib).

Selain itu, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) Zulkapli Mohamed turut dituduh melakukan nepotisme dan "menggunakan jam tangan bernilai RM252,000" (pautan arkib).

“Tuanku amat murka sikap sambil lewa yang diambil oleh Kerajaan Perpaduan dalam menangani isu-isu melibatkan perkhidmatan awam kerana ianya telah menjejaskan imej dan kualiti perkhidmatan awam, serta memberi kesan kepada Tuanku,” kata kenyataan itu.

"Tuanku menasihati YAB Perdana Menteri supaya cakna dan mengambil berat isu-isu dan kes-kes penyelewengan penjawat awam di peringkat tinggi, bukan sahaja menumpukan kepada orang-orang politik semata."

Tangkapan skrin catatan mengelirukan, diambil pada 9 Mei 2023

Selepas memegang tampuk kepimpinan pada November 2022, Perdana Menteri Anwar Ibrahim berikrar "melawan rasuah dan penyelewengan secara serius dan habis-habisan dengan menggerakkan agenda reformasi tatakelola pemerintahan" (pautan arkib).

Beberapa tahun kebelakangan ini, Malaysia menyaksikan beberapa kes rasuah membabitkan pegawai kerajaan yang berjawatan tinggi.

Bekas perdana menteri Najib Razak sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun atas tuduhan rasuah menerusi skandal kewangan mega 1MDB dan masih menghadapi puluhan pertuduhan lain. Sementara itu, mantan PM Muhyiddin Yassin didakwa pada Mac 2023 atas tuduhan salah guna kuasa untuk mendapatkan rasuah dan pengubahan wang haram yang dikaitkan dengan dakwaan penyalahgunaan dana pakej rangsangan ekonomi Covid-19 (pautan arkib di sini dan sini).

Kenyataan palsu yang didakwa dikeluarkan Istana Negara itu turut dikongsi di sini dan sini, dalam grup Facebook lain dengan jumlah ahli melebihi 79,000.

Namun, Istana Negara berkata tidak pernah mengeluarkan kenyataan sedemikian.

Setakat 12 Mei 2023, tiada laporan media yang mengatakan bahawa Zuki atau Zulkapli terlibat atau akan didakwa di mahkamah atas tuduhan rasuah.

Kenyataan Istana

Istana Negara menyiarkan kenyataan menafikan dokumen palsu itu di laman Facebook rasminya pada 18 April 2023.

"Adalah dimaklumkan bahawa Istana Negara tidak mengeluarkan kenyataan media seperti yang dipaparkan dan yang telah tular di media sosial, hari ini," tulis pihak istana.

Kenyataan palsu itu juga tidak ditemui di laman rasmi Istana Negara.

Terdapat kesalahan bahasa yang ditemui dalam kenyataan palsu itu.

Kenyataan palsu itu berulang kali menulis frasa "salahguna kuasa". Ejaan yang benar ialah "salah guna kuasa” -- seperti yang dipaparkan di laman web Dewan Bahasa dan Pustaka (pautan arkib).

Dokumen palsu itu tersebar berikutan kenyataan palsu berbeza, yang kononnya dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri pada 6 April 2023. Ia mengatakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menjalankan siasatan segera berhubung dakwaan salah guna kuasa yang melibatkan Zuki and Zulkapli.

Jabatan Perdana Menteri menafikan dakwaan itu pada hari yang sama dan berkata: "Tindakan mengeluarkan kenyataan tersebut ternyata berniat jahat dan mengelirukan rakyat" (pautan arkib).

AFP sebelum ini menafikan dakwaan berbeza mengenai rasuah di Malaysia di sini.