Gambar ini menunjukkan pengebumian seorang lelaki dari Trinidad dan Tobago -- bukan Kuwait

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Gambar yang telah dikongsi banyak kali di beberapa pos Facebook yang mendakwa ia menunjukkan pengebumian orang terkaya di Kuwait. Dakwaan itu tidak benar. Gambar orang yang sama pernah disebarkan di dalam repot dan pos Facebook mengenai pengebumian seorang lelaki daripada Trinidad dan Tobago. AFP tidak menjumpai rekod untuk lelaki yang dinamakan di dalam pos yang mengelirukan sebagai orang yang terkaya di Kuwait. Sebuah senarai Forbes mengenai orang yang terkaya di dunia pada 2019 mempunyai nama seorang peniaga Kuwait yang berbeza.

Gambar itu telah diterbitkan di sini di Facebook pada 31 Oktober 2019.

Posting itu menunjukkan gambar seorang lelaki yang memakai barang kemas emas sambil terbaring di dalam keranda bersama-sama gambar-gambar duit Amerika Syarikat; jongkong emas; kapal terbang; kapal layar; dan kereta mewah.

Berikutnya tangkapan skrin posting yang mengelirukan itu: 

Tangkapan skrin pos Facebook yang mengelirukan

Kapsyen dalam bahasa Inggeris dan bahasa Malaysia diterjemahkan kepada bahasa Malaysia sebagai: Lelaki yang terkaya di Kuwait, Nassi Al Kharki telah meninggal dunia. Tengok semua harta dan assetnya... Dia tidak boleh ambil sebarang benda dengannya. Ini adalah sebuah peringatan yang suram kepada kita semua. ... sudah mati puunn masih kumpau.

Gambar-gambar telah dikongsikan dalam bahasa Indonesia di beberapa pos Facebook di sini, sini, dan sini dengan dakwaan serupa. 

Dakwaan itu tidak benar. Gambar orang yang sama pernah disebarkan di dalam repot dan pos Facebook mengenai pengebumian seorang lelaki daripada Trinidad dan Tobago. 

Carian di Facebook mendapati video Facebook Live ini yang bertarikh 30 Mac 2018 dengan tajuk utama “PENGEBUMIAN UNTUK SHERON SUKHDEO”. 

 

Video live tersebut telah disiarkan di laman Facebook Ian Alleyne, personaliti TV Trinidad dan Tobago.

Carian imej terbalik Google juga mendapati gambar-gambar lelaki yang sama telah tersebar di dalam repot media mengenai pengebumian Sukhdeo.

The Metro, suratkhabar UK, telah menerbitkan repot ini pada 4 April 2018. 

Berikutnya tangkapan skrin artikel tersebut:

Tangkapan skrin artikel itu

Sebahagian repot itu menyatakan: Seorang jutawan harta tanah telah dikebumikan dalam keranda emas, memakai barang kemas bernilai $100,000 dan disiram dalam champagne Moet.

Sheron Sukhedo, 33, telah dibunuh dalam sebuah penembakan di luar rumah ibu bapa isterinya di Trinidad dan Tobago minggu lepas.”

Imej yang sama telah diterbitkan di sini oleh Mail Online, suratkhabar UK, pada 4 April 2018 dengan kapsyen: Sheron Sukhdeo (digambarkan semasa pengebumiannya) telah dikebumikan seperti keadaannya semasa hidup - dengan mempamerkan kekayaannya.”

Repot video ini mengenai kematian Sukhdeo telah disiarkan pada saluran YouTube untuk C TV, stesen TV di Trinidad dan Tobago, pada 27 Mac 2018.

Sebahagian daripada kapsyen video menyatakan: Polis masih lagi mencari pembunuh Sheron Sukhdeo, seorang peniaga kereta terpakai. Dia telah ditembak beberapa kali pada kira-kira 9pm pada Isnin apabila di rumah saudara mara di Caroni Savannah Road, Charlieville. Berusia 30 tahun, ayah kepada dua anak itu dikejarkan ke Chaguanas Medical Facility di mana dia meninggal dunia ketika dirawat.” 

Ini repot yang diterbitkan Trinidad Express, suratkhabar Trinidad dan Tobago, pada 27 Mac 2019, satu tahun selepas kematian Sukhdeo. Ia menyatakan bahawa satu unit penyiasatan khas telah dimulakan untuk mencari pembunuhnya.

Berikutnya tangkapan skrin repot tersebut:

Tangkapan skrin repot tersebut

AFP tidak menjumpai rekod untuk NASSI AL KHARKI”, yang dikatakan dalam posting yang mengelirukan sebagai orang terkaya di Kuwait, di senarai Forbes terkini ataupun lampau.

Nama yang terdekat kepada nama yang dinamakan dalam pos yang mengelirukan adalah Nasser Al-Kharafi, seorang ahli peniaga Kuwait yang mati pada April 2011 dengan nilai bersih US $10.4 bilion, menurut Forbes di sini.
 

Di bawah adalah tangkapan skrin profil Al-Kharafi di Forbes:

Tangkapan skrin profil Al-Kharafi di Forbes

Pada 2019, orang terkaya di Kuwait adalah Kutayba Alghanim, pengerusi Alghanim Industries, menurut artikel ini yang diterbitkan pada 5 Mac 2019 di majalah Forbes.

Forbes menganggarkan nilai bersihnya adalah US $1.4 bilion. Majalah itu menyenarainya sebagai orang yang ke-1605 terkaya di dunia.

Di bawah adalah tangkapan skrin profil Alghanim di laman web Forbes:

Tangkapan skrin profil Alghanim di laman web Forbes

Carian imej terbalik untuk gambar-gambar lain tentang kereta, kapal terbang, kapal layar dan duit di dalam pos yang mengelirukan mendapati bahawa mereka adalah gambar stok yang banyak digunakan dalam talian.

Gambar jongkong emas telah diterbitkan di sini pada sebuah laman web India; gambar kapal layar hitam telah diterbitkan di sini pada laman sesawang bot mewah; gambar kereta Bugatti hitam diterbitkan di sini pada sebuah laman web imej stok; gambar kereta emas telah diterbitkan di sini pada sebuah laman web berita Australia.

Imej wang nota Amerika Syarikat sama dengan imej yang diterbitkan di sini pada laman web pelancongan TripAdvisor, yang menyatakan bahawa ia menunjukkan wang yang sedang dipamerkan di Money Museum di Chicago. 

Imej tangga crystal Swarovski, jika diterbalikkan, sama dengan gambar yang telah diterbitkan di sini pada laman web rasmi MSC Cruises.