Foto ini menunjukkan ulat sutera dilihat di bawah mikroskop, bukan hama Demodex

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Gambar seekor haiwan telah tersebar dalam pelbagai siaran media sosial bersama dakwaan bahawa ia menunjukkan hama yang dipanggil Demodex yang hidup di muka manusia. Walau bagaimanapun, tuntutan itu adalah palsu. Gambar itu menunjukkan ulat sutera dilihat di bawah mikroskop elektron.

Gambar itu telah dimuat naikkan pada 4 November 2018  di Facebook di sini, di mana ia telah dikongsikan lebih daripada 40 kali. 

Kapsyen catatan berkenaan bertulis: "Subhanallah..

"Demodex, atau dinamakan ulat resdung yang diambil menggunakan mikroskop elektron.. ia biasa hidup dipermukaan kulit muka dan hidung.."

Tangkapan skrin siaran mengelirukan, diambil pada 23 Jun 2022

Demodex ialah hama parasit mikroskopik berkaki lapan yang hidup di dalam atau berhampiran folikel rambut mamalia, termasuk manusia.

Demodex folliculorum dan Demodex brevis adalah dua spesies yang biasanya ditemui pada manusia, biasanya pada bahagian muka, seperti pipi, hidung, dagu dan dahi.

Kebanyakan orang mempunyai Demodex, tetapi mereka biasanya tidak berbahaya, kata pakar kesihatan. Walau bagaimanapun, jika terdapat terlalu banyak, hama boleh menyebabkan keadaan kulit yang dipanggil demodicosis.

Foto yang sama masih beredar baru-baru ini di Facebook, seperti di sini pada Mei 2022, dan sebelumnya pada 2020 dan 2019, di mana ia telah dikongsikan lebih daripada 60 kali. 

Imej itu turut pula beredar dengan dakwaan dalam bahasa Indonesia di Instagram dan dalam bahasa Inggeris di Twitter, di mana ia telah diulang ciap lebih daripada 1,900 kali.

Bagaimanapun, dakwaan itu adalah palsu.

Carian imej terbalik di Google mendapati bahawa foto itu telah diterbitkan di laman web agensi foto Alamy di sini

Sebahagian kapsyen foto di Alamy berbunyi: "Ulat sutera. Mikrograf elektron pengimbasan (SEM) berwarna kepala ulat rama-rama ulat sutera (Bombyx mori). Ulat sutera menggunakan mulut pengunyahnya (tengah atas) untuk memakan daun mulberi."

Ia juga mengatakan bahawa foto itu dibesarkan sebanyak 25 kali apabila ia dicetak selebar 10 cm.

Gambar itu bertarikh 19 Mei 2004, dan dikreditkan ke Science Photo Library, sebuah agensi gambar stok sains dan perubatan.

Di bawah ialah tangkapan skrin foto tulen di laman web Alamy:

Tangkapan skrin foto tulen di laman web Alamy

Gambar ulat sutera yang sama juga diterbitkan di laman web Science Photo Library di sini.

Kedua-dua Alamy dan Perpustakaan Foto Sains mengkreditkan gambar itu kepada Eye of Science, sepasang jurugambar di Jerman yang pakar dalam fotografi mikroskopik.

Foto ulat sutera itu boleh dilihat dalam buku koleksi imej serangga mikroskopik yang diterbitkan oleh Eye of Science ini, berjudul "Metamorphosis". 

Foto itu digambarkan bersama bentuk dewasanya, rama-rama sutera domestik.

Larva ulat sutera yang baru menetas panjangnya adalah kira-kira 2 mm hingga 3 mm dan boleh mencapai panjang maksimum 75 mm semasa tempoh pertumbuhan 45 hari.

Sebaliknya, Demodex atau hama muka adalah makhluk yang jauh lebih kecil, berukuran panjang antara 0.15 mm dan 0.4 mm.

Di bawah mikroskop, hama kelihatan sedikit telus.

Science Photo Library menerbitkan imej mikroskop berwarna hama Demodex, seperti di sini dan di sini -- kedua-duanya dibesarkan ratusan kali.

Di bawah ialah imej hama Demodex di laman web Science Photo Library:

Tangkapan skrin gambar Demodex di laman web Science Photo Library