A medical staff member shows a bottle of Sinovac's Covid-19 coronavirus vaccine on a mobile vaccine truck in Kuala Lumpur on June 21, 2021. ( AFP / Mohd RASFAN)

Beredar catatan mengelirukan tentang kerajaan tawarkan vaksin berbeza kepada umat Islam dan bukan Muslim

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Foto sebuah artikel surat khabar telah dikongsi secara meluas di Facebook dan Twitter bersama dengan dakwaan bahawa Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin mengatakan bahawa umat Islam dan bukan Muslim akan diberi jenis vaksin Covid-19 yang berlainan. Dakwaan itu mengelirukan: surat akhbar The Star membuat pembetulan selepas menerbitkan perenggan yang salah mengenai pemberian vaksin Covid-19 di Malaysia. Khairy telah menolak dakwaan bahawa umat Islam dan bukan Muslim telah ditawarkan jenama vaksin Covid-19 yang berbeza.

Foto itu diterbitkan pada 25 Jun 2021, di Facebook di sini, di mana ia telah dikongsi melebihi 100 kali.

Gambar tersebut menunjukkan It shows laporan cetak surat khabar, yang memetik Khairy Jamaluddin, menteri penyelaras program imunisasi Covid-19 kebangsaan. Ia juga menteri sains, teknologi dan inovasi Malaysia.

Dalam foto itu, salah satu perenggannya yang dibulatkan dalam warna kuning, menyatakan dalam bahasa Inggeris: “Beliau mendakwa bahawa umat Islam diberi vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech sementara orang bukan Muslim diberi vaksin Sinovac.”

Keterangan catatan yang mengelirukan itu berbunyi: “Baru sahaja menerima maklumat ini melalui kumpulan WhatsApp Makkal Kural kami.

"Soalan saya kepada menteri kesihatan khairy Mengapa ada vaksin berbeza untuk orang bukan Muslim & Muslim?

“Saya harap ada penjelasan yang baik untuk perbezaan ini dari Menteri Kesihatan.”

Tangkapan skrin catatan yang mengelirukan, diambil pada 2 Julai 2021

Setakat 7 Julai 2021, kerajaan memberikan vaksin Covid-19 yang dikembangkan oleh syarikat farmaseutikal China Sinovac, syarikat multinasional AS Pfizer dan firma farmasi UK AstraZeneca kepada warganegaranya.

Imej tersebut juga dikongsikan dengan dakwaan yang sama di Facebook di sini dan sini, dan di Twitter di sini dan sini.

Walau bagaimanapun, dakwaan itu mengelirukan.

Laporan yang diperbetulkan

Diterjemahkan daripada bahasa Inggeris, edisi cetak laporan itu, bertajuk "Pemberian vaksin akan dipercepatkan," diterbitkan oleh The Star pada 28 Mei 2021. Versi tersebut diarkibkan di sini.

The Star kemudiannya menerbitkan pembetulan untuk laporan itu pada 28 Mei 2021.

Tiga perenggan pertama pembetulan itu menyatakan: "Kami merujuk kepada artikel 'Pemberian vaksin akan dipercepatkan' di The Star Online.

"Dalam artikel itu, kami secara tidak sengaja meninggalkan kata-kata ‘menafi dengan setegas-tegasnya’ dalam petikan yang dikaitkan dengan Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Khairy Jamaluddin.

"Ayat itu sepatutnya menyatakan 'Beliau menafi dengan setegas-tegasnya dakwaan bahawa umat Islam diberi vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech sementara orang bukan Muslim diberi vaksin Sinovac.'"

The Star juga mengemas kini laporan itu pada 28 Mei 2021, yang dapat dilihat di sini.

Perenggan tersebut kini menyatakan: "Beliau menafi dengan setegas-tegasnya dakwaan bahawa umat Islam diberi vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech sementara orang bukan Muslim diberi vaksin Sinovac."

Artikel itu juga mempunyai nota pembetulan pada akhir laporan, yang mengatakan: "Nota: Perkataan 'menafi' secara tidak sengaja ditinggalkan dari versi sebelumnya cerita ini. Kami minta maaf atas ketinggalannya sebelum ini. "

Berikutnya adalah tangkapan skrin perenggan tersebut dalam catatan yang mengelirukan (kiri) dan perenggan dari laporan The Star yang dikemas kini (kanan):

Tangkapan skrin perenggan tersebut dalam catatan yang mengelirukan (kiri) dan perenggan dari laporan The Star yang dikemas kini (kanan)

Ketua pegawai kandungan Star Media Group Esther Ng Sek Yee memberitahu AFP pada 1 Julai 2021: "Kami telahpun menerbitkan pembetulan sebaik sahaja menyedari kesalahan itu. Kami jujur mengenai kesilapan itu. Kami menyeru orang ramai untuk berhenti menyebarkannya kerana terdapat penarikan balik [laporan], dan menceritakan berita sepenuhnya."

Penafian Khairy bahawa vaksin yang berbeza diberikan kepada umat Islam dan orang bukan Muslim juga dilaporkan oleh agensi berita Bernama di sini dan New Straits Times di sini.

COVID-19 VAKSIN