Aplikasi telefon pintar MySejahtera dilaksanakan oleh kerajaan untuk membantu pengesanan kontak dalam usaha mengekang penyebaran Covid-19. ( AFP / Mohd Rasfan)

Kementerian Kesihatan Malaysia nafi denda tak guna fungsi baru MySejahtera

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Ketika Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memperkenalkan fungsi "check out" baru kepada aplikasi pengesanan kontak rasmi pada bulan September 2021, pelbagai catatan media sosial mendakwa bahawa sesiapa yang tidak mendaftar keluar menggunakan aplikasi tersebut ketika meninggalkan mana-mana lokasi atau premis akan dikenakan denda 1,500 ringgit. Walau bagaimanapun, dakwaan itu tak benar. KKM menafikan kewujudan denda yang dikatakan tersebut.

Dakwaan itu dikongsikan di Facebook di sini pada 5 September 2021.

Keterangannya berbunyi: “Mana yg belum update mysejahtera sila lah buat, update kat play store foc, kalau x click check out denda 1,500. Bukan Aku madah dak nya madah, aku share jk ...jangan kata hakak x payong hehehe”.

Catatan itu berkongsi imej-imej berkaitan aplikasi MySejahtera.

Tangkapan skrin catatan Facebook yang mengelirukan, diambil pada 9 September 2021

Dakwaan serupa juga dikongsikan di Facebook di sini dan sini dalam bahasa Cina, bersama dengan foto Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Tangkapan skrin catatan mengelirukan yang lain, diambil pada 8 September 2021

MySejahtera ialah aplikasi mudah alih rasmi daripada kerajaan yang berfungsi untuk menyimpan rekod vaksinasi, mengesan kontak rapat Covid-19 dan memaparkan sejarah hasil ujian Covid-19.

Baru-baru ini, aplikasi ini dikemas kini dan dilengkapi dengan ciri-ciri baru, seperti yang diumumkan oleh KKM di sini pada 4 September 2021 dan oleh Khairy di sini pada 2 September 2021.

Walau bagaimanapun, dakwaan tersebut tidak benar.

Tiada denda sebegitu

Dakwaan itu dinafikan oleh KKM melalui catatan Facebook ini pada 3 September 2021.

Catatan tersebut menyatakan: “Grafik yang tular dalam whatsapp ini adalah tidak benar. Tiada denda RM1500 jika tidak 'check out' dalam MySejahtera sebagaimana yang dinyatakan dalam grafik tersebut."

Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) juga membuat ciapan ini mengenai penafian KKM pada 4 September 2021.

Foto Khairy

Carian imej terbalik mendapati foto Khairy telah diterbitkan oleh Bernama pada 7 Ogos 2021, ketika beliau masih menteri penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.

Khairy mengangkat sumpah sebagai menteri kesihatan pada 30 Ogos 2021.

Berikut adalah perbandingan tangkapan skrin gambar dalam catatan mengelirukan yang lain (kiri) dan foto Bernama (kanan):

Perbandingan tangkapan skrin gambar dalam catatan mengelirukan yang lain (kiri) dan foto Bernama (kanan)
COVID-19