Siaran kongsi dakwaan palsu bahawa 'doktor dihukum bunuh di Malaysia kerana memberi vaksin Covid'

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Sebuah video yang tersebar di pelbagai negara menunjukkan doktor Amerika Betsy Eads secara palsu mendakwa bahawa Malaysia telah menghukum mati seorang doktor kerana "membunuh seorang pesakit" dengan vaksin Covid-19. Walau bagaimanapun, Malaysia mengenakan moratorium ke atas pelaksaan hukuman mati sejak kerajaan mengumumkan akan memansuhkan hukuman mati pada 2018, beberapa tahun sebelum pelancaran vaksin Covid-19. Sebuah kumpulan hak asasi manusia dan seorang peguam berkata bahawa tiada pelaksaan hukuman mati di Malaysia sejak 2018.

"Nuremberg sudah pun bermula .(globali)," tulis catatan Facebook ini pada 15 November 2022.

Menurut catatan itu, seorang doktor Malaysia "dijatuhkan hukuman mati setelah didapati bersalah melakukan pembunuhan secara sengaja dengan memberikan suntikan cv19 bio senjata".

Video itu menunjukkan doktor Amerika bernama Betsy Eads -- yang sebelumnya pernah menyebarkan maklumat salah tentang vaksin Covid-19 -- bercakap kepada Conservative Business Journal Podcast.

"Jadi, saya mendapati bahawa di Malaysia doktor pertama dihukum mati di bawah Kod Nuremberg kerana memberi vaksin senjata biologi dan membunuh seorang pesakit," katanya.

Teks yang diletakkan di atas dan di bawah video berbunyi: "Doktor Pakar Malaysia" dan "Hukuman Mati dibawah Nuremberg."

Tangkapan skrin siaran mengelirukan, diambil pada 10 Januari 2023

Kod Nuremberg merujuk kepada satu set prinsip mengenai etika eksperimen ke atas manusia, seperti persetujuan secara sukarela dan menghindari penderitaan yang tak perlu.

Kod itu ditubuhkan berikutan perbicaraan Nuremberg terhadap penjenayah perang Nazi, termasuk doktor yang didakwa atas peranan mereka dalam menjalankan eksperimen perubatan ke atas banduan kem tahanan.

AFP telah menafikan gelombang maklumat salah mengenai Kod Nuremberg, termasuk dakwaan palsu bahawa vaksin melanggar prinsip kod tersebut.

Video itu telah ditonton lebih 8,000 kali dalam catatan serupa di Telegram, TikTok, dan platform Rusia VK.

Rakaman itu juga dikongsi di Facebook dengan dakwaan dalam bahasa Inggeris di pelbagai negara, seperti Australia, Afrika Selatan, Amerika Syarikat dan United Kingdom.

Moratorium sejak 2018

Selepas Malaysia mengumumkan akan memansuhkan hukuman mati pada Oktober 2018, kerajaan melakukan moratorium (penangguhan) pelaksanaan hukuman mati.

Pada Jun 2022, kerajaan berkata ia telah bersetuju memansuhkan hukuman mati mandatori, yang kini dikenakan ke atas 11 kesalahan, termasuk pembunuhan, penculikan, pemilikan senjata api dan pengedaran dadah.

Menteri undang-undang dan reformasi institusi, Azalina Othman Said, berkata dalam satu kenyataan pada Disember 2022 bahawa kerajaan akan membentangkan rang undang-undang untuk memansuhkan hukuman mati mandatori pada Februari 2023.

“Penangguhan pelaksanaan hukuman mati (Moratorium) masih dikekalkan bagi pesalah hukuman mati sehingga semua pindaan RUU tersebut dilaksanakan,” kata Azalina dalam kenyataan itu.

Seorang wakil Amnesty International memberitahu AFP bahawa walaupun hakim masih terus menjatuhi hukuman mati, tiada pelaksanaan hukuman mati di Malaysia sejak 2018 apabila moratorium diumumkan.

Dobby Chew, peguam hak asasi manusia dan penyelaras eksekutif Anti-Death Penalty Asia Network, juga memberitahu AFP bahawa tidak ada sebarang pelaksanaan hukuman mati di Malaysia sejak 2018.

Pelaksanaan hukuman mati terakhir yang dilaporkan adalah pada 2018, kata Chew, merujuk kepada laporan daripada SUARAM.

Pihak berkuasa tidak menyebutkan secara terbuka nama orang yang dihukum bunuh.

Menurut laman web Mahkamah Persekutuan Malaysia, hukuman mati yang dijatuhkan pada 2022 ialah untuk kes yang bermula bertahun-tahun sebelum negara melancarkan program vaksinasi Covid-19 pada Februari 2021.

Tiada kematian dikaitkan dengan vaksin

Setakat 16 Januari 2023, Malaysia telah mentadbir lebih daripada 72.6 juta dos vaksin Covid-19, dengan sekitar 84 peratus daripada penduduk menerima sekurang-kurangnya dua suntikan.

Setakat 20 September 2022, tiada kes kematian "telah disahkan mempunyai hubung kait secara langsung dengan vaksin yang diterima", kata Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) dalam laporan terbarunya.

Pihak berkuasa kesihatan mengatakan bahawa vaksin Covid-19 adalah selamat dan berkesan, serta manfaat vaksinasi jauh melebihi risikonya.

AFP sebelum ini menafikan dakwaan mengelirukan pakar kardiologi Amerika, Peter McCullough mengenai program vaksinasi di Malaysia.

19 Januari 2023 Laporan ini telah dikemas kini untuk membetulkan petikan daripada catatan yang mengelirukan dalam perenggan ketiga.
COVID-19 VAKSIN