Siaran palsu dakwa Malaysia wajibkan dos penggalak Covid kerana jangkaan kedatangan pelancong China

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Telah beredar dakwaan palsu bahawa Malaysia mewajibkan suntikan penggalak Covid-19 dan "akan mengambil tindakan undang-undang" terhadap mereka yang tidak mematuhinya. Tuntutan itu dikongsi ketika Malaysia menjangkakan kemasukan pelancong dari China, di mana kes koronavirus melonjak selepas dasar sifar Covid-19 dibatalkan pada akhir 2022. Tetapi jurucakap Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkata tiada mandat tersebut. Peguam juga memberitahu AFP tidak pernah ada mana-mana undang-undang negeri atau persekutuan yang mewajibkan penduduk mendapatkan suntikan penggalak.

Tuntutan itu, dikongsi bersama imej komposit yang menunjukkan Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa, botol vaksin dan sekelompok pelancong, disiarkan di catatan Facebook ini pada 5 Januari 2023.

"Bawa Masuk Pelancong China, KKM Mahu Rakyat Ambil Dos Penggalak," tulis teks yang disertakan pada imej itu.

Sementara kapsyen catatan itu berbunyi: "Rakyat malaysia diwajibkan mengambil dos penggalak ekoran 3 juta pelancong china akan masuk dlm negara x lama lagi. Sesiapa yg tidak ambil dos penggalak akan diambil tindakan undang2."

Tangkapan skrin siaran mengelirukan, diambil pada 26 Januari 2023

Pada Disember 2022, China mengumumkan bahawa negara itu membatalkan dasar sifar Covid, yang sebelumnya telah menghalang penyebaran virus tetapi menjejaskan ekonomi dan mencetuskan protes di pelbagai bandar.

Malaysia menjangkakan kemasukan sekurang-kurangnya sejuta pelancong China berikutan pelonggaran sekatan. Putrajaya menggesa rakyat Malaysia supaya tidak memberikan reaksi keterlaluan terhadap ketibaan pelancong China berikutan lonjakan kes Covid-19 di sana.

KKM melancarkan pemberian dos penggalak pertama pada Oktober 2021 dan dos penggalak kedua pada April 2022.

Siaran Facebook serupa juga dikongsi berulang kali di sini, di sini, di sini dan di sini.

Walau bagaimanapun, tuntutan itu adalah palsu.

Menurut maklumat KKM bertarikh 13 April 2022: "Walaupun dos penggalak bukan wajib, adalah amat disarankan untuk mengambil dos penggalak bagi memastikan perlindungan yang optimum terhadap jangkitan COVID-19 terutamanya gejala teruk dan kematian."

Ketika Malaysia memulakan "fasa peralihan ke endemik", bermula dari 1 April 2022, mereka yang tidak menerima vaksin sepenuhnya hanya terhad kepada aktiviti penting seperti membeli barangan runcit atau pergi ke sekolah atau bekerja.

Mulai 1 Mei 2022, penduduk dibenarkan masuk ke semua tempat tanpa mengira status vaksinasi.

Dos penggalak disyorkan

Jurucakap Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memberitahu AFP bahawa dakwaan dalam catatan itu adalah palsu.

Tiada tindakan undang-undang akan diambil terhadap orang yang tidak mengambil suntikan penggalak, katanya, sambil menambah bahawa dos penggalak "tidak wajib tetapi sangat digalakkan".

Jurucakap itu juga merujuk AFP kepada kenyataan di laman Facebook rasmi Dr. Zaliha pada 5 Januari 2023, yang menafikan dakwaan itu dan memanggilnya "tidak tepat dan berniat jahat".

“Menteri Kesihatan tidak pernah mengeluarkan kenyataan sedemikian dan tidak pernah menyebut sesiapa yang tidak mengambil dos penggalak akan dikenakan tindakan undang-undang," bunyi kenyataan Dr. Zaliha tersebut.

“Orang ramai diminta sentiasa berhati-hati dan memeriksa penyebaran berita palsu. Tak pasti, jangan kongsi!"

Sebelumnya, dalam kenyataan pada 2 Januari 2023, menteri kesihatan menggesa penduduk yang telah menerima dos penggalak pertama lebih daripada enam bulan sebelum itu untuk mendapatkan satu lagi dos penggalak.

Beliau juga menangani kebimbangan rakyat mengenai kelonggaran sekatan perjalanan China dan juga peningkatan jangkitan Covid-19, dengan mengatakan KKM berhubung rapat dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), China dan negara lain di rantau ini.

"KKM juga sentiasa mengambil polisi berpandukan dan berasaskan sains seta data yang tepat," kata Dr Zaliha.

Tiada kesan undang-undang

Sementara itu, peguam dan pejuang hak asasi manusia Ambiga Sreenevasan memberitahu AFP tiada undang-undang persekutuan atau negeri terhadap orang yang tidak mendapat suntikan penggalak Covid-19.

"Malah pada kemuncak Covid tidak ada paksaan [undang-undang] untuk mengambil vaksin," katanya.

Syahredzan Johan, seorang peguam dan ahli parlimen, berkata beliau tidak merasakan kerajaan akan mewajibkan dos penggalak kedua.

“Saya percaya keadaan berbeza berbanding sebelum ini dan bermakna pendekatan itu juga mesti berubah,” katanya.

Syahredzan berkata jika kerajaan menggalakkan rakyat Malaysia mengambil suntikan penggalak kedua, mereka akan melakukannya kerana kesedaran vaksin telah meningkat.

Setakat 29 Januari 2023, hampir 50 peratus daripada penduduk Malaysia menerima sekurang-kurangnya dos penggalak pertama dan sekitar dua peratus mendapatkan dos penggalak kedua.

COVID-19 VAKSIN