Filipina tidak keluarkan waran tangkap untuk Bill Gates berhubung vaksin Covid-19

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Berbagai siaran media sosial berkongsi dakwaan tak benar bahawa Filipina mengeluarkan waran tangkap untuk dermawan Amerika Bill Gates berhubung kematian akibat vaksin Covid-19. Siaran itu juga berkongsi pautan ke artikel yang membuat beberapa tuntutan tambahan palsu lain yang tidak berasas, seperti "ratusan ribu kematian" berikut pelancaran vaksin Covid-19 di Filipina. Mahkamah Agung Filipina memberitahu AFP bahawa tiada waran tangkap sedemikian telah dikeluarkan untuk Gates.

Siaran itu dikongsi di Facebook di sini pada 6 Mac 2023, dengan keterangan berbunyi: "ADA APA DENGAN BILL GATES / PANAS".

Siaran itu turut menyertakan tangkapan skrin laporan NewsPunch dengan tajuk artikel yang diauto terjemahkan ke bahasa Melayu.

Diterjemahkan ke bahasa Melayu, tajuk itu berbunyi: "Waran Tangkap Bill Gates Dikeluarkan di Filipina Kerana Pembunuh Terancang' Berkaitan Dengan Pelancaran Vaksin."

Tetapi, kata "Vaksin" di tangkapan skrin itu terlihat ditutup dengan sorotan putih.

Tangkapan skrin catatan mengelirukan, diambil pada 6 April 2023

Catatan itu juga memberikan pautan ke artikel News Punch, laman web Amerika yang mempunyai reputasi menerbitkan maklumat palsu.

Artikel News Punch menuliskan beberapa dakwaan lain, termasuk "ratusan ribu orang meninggal dunia" berikutan pelancaran vaksin di Filipina.

Selain itu, artikel itu juga mendakwa bahawa Filipina "melarang" Gates daripada memasuki negara itu dan meminta Interpol mengeluarkan notis penangkapan untuk pengasas bersama Microsoft.

Disebut oleh News Punch, mahkamah yang mengelurkan waran itu adalah Heinous Crimes Court, atau Mahkamah Jenayah Kejam, yang terletak di Manila, ibu negara Filipina.

Selain itu, artikel News Punch turut mendakwa bahawa Filipina telah menghentikan program vaksin tetanus UNICEF selepas mendapati ia "dicampurkan dengan ubat pengguguran".

Dakwaan serupa tentang Filipina mengeluarkan waran tangkap Gates juga muncul di Facebook di sini, di sini dan di sini.

Dakwaan itu juga dikongsikan di Twitter dalam bahasa Belanda dan bahasa Inggeris, di Telegram dalam bahasa Jerman dan bahasa Perancis, serta diterbitkan dalam laman web bahasa Portugis dan bahasa Sepanyol.

Yayasan Bill dan Melinda Gates memainkan peranan penting dalam tindak balas global terhadap pandemik Covid-19, termasuk dalam pembangunan vaksin.

Tetapi dakwaan bahawa Filipina mengeluarkan waran tangkap untuk Gates kerana "pembunuhan terancang" terkait vaksin Covid-19 adalah palsu.

'Tiada mahkamah sedemikian'

Mahkamah Filipina yang didakwa mengeluarkan waran tangkap untuk Gates, yang disebut oleh News Punch, tidak wujud.

"Tidak ada mahkamah sedemikian yang dinamakan 'Mahkamah Jenayah Besar' atau 'Mahkamah Jenayah Kejam' di Filipina," kata Brian Hosaka, jurucakap Mahkamah Agung Filipina, kepada AFP pada 8 Mac 2023, sambil menyifatkan tuntutan palsu itu sebagai "tidak masuk akal".

Mahkamah Agung Filipina juga memberitahu AFP bahawa Mahkamah Perbicaraan Serantau (Regional Trial Courts/RTC) di Manila dan pinggir bandarnya tidak mengeluarkan waran tangkap untuk Gates.

Diterjemahkan dari bahasa Inggris, e-mel dari Mahkamah Agung Filipina itu berbunyi: "Kami ingin memaklumkan kepada anda bahawa selepas pengesahan Pejabat Pentadbir Mahkamah dengan RTC (bandar Metro Manila) di bandar Manila, Quezon City, Makati, Pasig, Pasay, Parañaque, Las Piñas, Muntinlupa, Marikina, Malabon, Taguig, Valenzuela dan Navotas, tiada kes tertangguh di hadapan mereka dan tiada waran tangkap dikeluarkan terhadap Bill Gates."

Mahkamah Agung menambah bahawa Filipina telah memansuhkan "mahkamah jenayah kejam" pada 24 Ogos 2004.

Menurut laporan Senat Filipina pada tahun 2006, mahkamah itu telah dimansuhkan kerana beban kes yang agak rendah dan kerana meletakkan hakim berisiko dikenal pasti dengan mudah oleh pihak yang berdendam.

Sepuluh hakim dibunuh dari 1999 hingga 2006 "semasa di bawah pelaksanaan tugas rasmi mereka", kata dokumen Senat itu.

"Jenayah kejam" kini dibicarakan oleh pelbagai Mahkamah Perbicaraan Serantau.

Tiada larangan memasuki Filipina

Biro Imigresen Filipina memberitahu AFP bahawa, tidak seperti yang didakwa, Gates tidak dilarang daripada memasuki negara itu.

Dan oleh kerana tiada waran tangkap untuknya, Filipina tidak meminta Interpol mengeluarkan notis merah untuk penahanannya.

Notis merah ialah "permintaan kepada penguatkuasa undang-undang di seluruh dunia untuk mencari dan menangkap sementara seseorang sementara menunggu ekstradisi, penyerahan diri atau tindakan undang-undang yang serupa", jelas laman web Interpol.

Pada 7 April 2023, Gates tiada dalam senarai notis merah Interpol.

Angka tidak disokong

Artikel News Punch juga mendakwa Gates dikehendaki berkaitan dengan "ratusan ribu kematian" akibat vaksin Covid-19 di Filipina, tetapi tiada sumber untuk angka ini, dan ia juga tidak disokong oleh data rasmi.

Laporan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) Filipina menunjukkan bahawa lebih daripada 170 juta dos vaksin Covid-19 telah ditadbir di negara itu dari Mac 2021 hingga 31 Januari 2023.

Dalam tempoh yang sama, hampir 2,800 orang yang telah divaksinasi meninggal dunia -- tetapi ini tidak bermakna vaksin adalah puncanya.

“Laporan mengenai hasil yang membawa maut tidak semestinya bermakna vaksin menyebabkan kejadian itu. Keadaan asas atau keadaan kesakitan sedia ada yang menyebabkan kejadian maut biasanya berlaku secara kebetulan pada penggunaan vaksin itu,” kata laporan itu.

FDA Filipina berkata bahawa angkanya diambil daripada pangkalan data nasional yang "termasuk laporan daripada pelbagai unit pengawasan epidemiologi [epidemiology surveillance units/ESU] daripada Jabatan Kesihatan [Department of Health/DOH], tapak vaksinasi, hospital, pesakit/pengguna dan pemegang Kebenaran Penggunaan Kesehatan [Emergency Use Authorization/EUA]".

Tiada 'lonjakan' kematian akibat vaksin

Filipina memulakan vaksinasi terhadap Covid-19 pada Mac 2021, dan dakwaan palsu mengatakan bahawa lebihan kematian meningkat selepas itu.

Data daripada Pihak Berkuasa Perangkaan Filipina menyatakan bahawa Covid-19, bukan vaksin, adalah salah satu punca utama kematian pada 2021, dengan kebanyakan kes dicatatkan pada September 2021.

Menurut laporan pihak berkuasa itu: "Kematian akibat virus Covid-19 dikenal pasti dan virus Covid-19 tidak dikenal pasti, apabila digabungkan, menyumbang 112,772 atau 12.8 peratus daripada jumlah kematian, menjadikannya punca utama kematian kedua pada 2021."

Tambahnya, punca utama kematian kesatu adalah penyakit jantung.

Lebih 66,000 orang telah meninggal dunia akibat Covid-19 di Filipina, menurut data Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) hingga 6 April 2023.

Vaksin tetanus di Filipina

Artikel News Punch juga menyatakan bahawa Filipina telah menghentikan program vaksinasi tetanus UNICEF sejak tahun 1995, tapi ini mengelirukan.

Seperti dilaporkan media Inter Press Service, pada tahun 1995, satu mahkamah Filipina mengeluarkan "perintah sekatan sementara" terhadap program vaksinasi tetanus.

Keputusan ini dibuat selepas penggiat anti pengguguran menyebarkan kebimbangan bahawa vaksin tetanus toxoid (TT) mengandungi hormon yang mungkin menyebabkan pengguguran dan menyebabkan pensterilan atau ketidak suburan.

Dalam edisi Oktober 1996, jurnal media The Lancet menerbitkan surat daripada pegawai Jabatan Kesihatan Filipina, yang mengatakan bahawa mereka menjalankan kajian dan "tidak menemui bukti perkaitan antara vaksinasi TT dan pengguguran spontan".

Mereka juga menambahkan: "Disebabkan penemuan ini, Jabatan Kesihatan terus membekalkan vaksin TT ke pusat-pusat kesihatan kerajaan".

Dakwaan bahawa vaksin tetanus menyebabkan pengguguran, pensterilan dan ketidak suburan telah dinafikan oleh WHO di sini dan di sini, dan juga pakar kesihatan.

Vaksinasi tetanus masih diwajibkan di Filipina. Pada tahun 2017, Jabatan Kesihatan Filipina dan UNICEF mengumumkan bahawa selepas kempen selama 30 tahun, negara itu telah mencapai status "Penghapusan Tetanus Ibu dan Neonatal".

Status ini bermakna terdapat kurang daripada satu kes tetanus neonatal bagi setiap 1,000 kelahiran hidup di setiap wilayah atau bandar setiap tahun.

Gates sering disasar berita palsu, terutama teori konspirasi tentang Covid-19 dan vaksin sejak pandemik. Laporan AFP Semakan Fakta yang menafikan pelbagai dakwaan semacam itu bisa dilihat di sini.

Terjemahan dan adaptasi
BILL GATES VAKSIN COVID-19