'Ciapan Bill Gates cadangkan masukkan vaksin dalam makanan' adalah rekaan

Hak cipta AFP 2017-2023. Semua hak cipta terpelihara.

Sejumlah catatan media sosial berkongsikan tangkapan skrin yang kononnya ialah ciapan Twitter Bill Gates untuk mendakwa bahawa dermawan jutawan itu mencadangkan meletakkan vaksin dalam makanan. Tetapi catatan Twitter itu adalah rekaan. Tiada ciapan sedemikian muncul pada versi langsung maupun arkib dari akaun Twitter milik Gates. Yayasan beliau, Bill and Melinda Gates Foundation, mengesahkan dakwaan itu palsu.

"Bill Gates Bersumpah Untuk Mengepam mRNA ke dalam Bekalan Makanan Untuk 'Memaksa-Jab' yang Tidak Divaksin," bunyi kapsyen catatan yang dimuat naikkan di Facebook di sini pada 12 Januari 2023.

"Vaksin dalam bekalan makanan kita menyelesaikan masalah keraguan vaksin.

"Memandangkan golongan elit globalis semakin sukar untuk meyakinkan manusia agar tunduk kepada jelingan Covid dan penggalak yang tidak berkesudahan, mereka terpaksa mencari cara baharu yang licik untuk memaksa jelingan mereka kepada kami."

Catatan itu turut menyertakan tangkapan skrin tajuk utama artikel bertarikh 10 Januari 2023 daripada NewsPunch, laman web Amerika yang sebelum ini telah menerbitkan maklumat salah dan teori konspirasi.

Diterjemahkan dari bahasa Inggeris, tajuk utama itu berbunyi: "Bill Gates Bersumpah Untuk Memasukkan mRNA Ke dalam Bekalan Makanan Untuk 'Memaksa Suntikan' Pada Orang Yang Tidak Divaksinasi."

Di bawah tajuk utama disertakan gambar Gates dan juga tangkapan skrin yang kononnya ciapan Twitter beliau, yang bertulis dalam bahasa Inggeris: "Vaksin dalam bekalan makanan akan menyelesaikan masalah keraguan vaksin."

Tangkapan skrin siaran mengelirukan, diambil pada 31 Januari 2023

Tangkapan skrin Gates turut muncul dengan dakwaan serupa di Facebook di sini dan di sini.

Imej itu juga dikongsikan dalam bahasa Inggeris di Instagram dan platform video alternatif Rumble.

Walau bagaimanapun, ciapan Gates yang dikongsi dalam talian itu adalah rekaan.

“Tuntutan itu palsu,” tulis jurucakap Bill and Melinda Gates Foundation dalam e-mel kepada AFP pada 23 Januari 2023.

Pencarian akaun Twitter Bill Gates yang disahkan tidak menunjukkan sebarang ciapan mengenai vaksin dalam makanan.

Siaran sedemikian juga tidak muncul di PolitiTweet, sebuah laman web yang mengarkibkan tweet yang dipadam daripada para tokoh awam.

Penyelidik telah mengkaji vaksin yang boleh dimakan selama bertahun-tahun, tetapi tiada program sedemikian yang aktif di Amerika Syarikat.

Walaupun tidak diberikan dalam makanan, vaksin rotavirus adalah "satu-satunya vaksin yang disyorkan secara rutin yang diberikan secara lisan," menurut US Centers for Disease Control and Prevention, atau Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

Semua vaksin Covid-19 yang dibenarkan di AS boleh disuntik.

Gates -- pengasas bersama Microsoft yang telah lama menjadi penyokong vaksin untuk Covid-19 dan penyakit lain -- sering menjadi sasaran teori konspirasi berkaitan kesihatan.

AFP sebelum ini telah membongkar pelbagai dakwaan palsu mengenai Gates.

COVID-19 VAKSIN